top of page

Weer en sfeer op Poros per maand

Het Griekse eiland Poros heeft een mediterrane sfeer, inclusief het klimaat,
dat zich kenmerkt door zachte winters en droge warme zomers.
April vóór Pasen*
De lente op Poros biedt al in maart en zeker in april lekkere zomerse dagen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het weer nog wisselvallig kan zijn en dat de meeste hotels, barretjes en restaurants gesloten zijn. De Grieken komen uit hun winterslaap, de natuur is daar echter al veel eerder mee begonnen. Op het hele eiland ruik je de geuren van de lentebloesem en staat heel veel in bloei. De rust van het eiland biedt de echte natuur- en cultuurliefhebbers een ideale mogelijkheid om het echte Griekse eilandleven te ontdekken, in combinatie met het meestal toch al aangename weer. De afwezigheid van het toerisme maakt het eiland misschien wel mooier dan tijdens het zomerseizoen.
 
April na Pasen*
Met Pasen openen de meeste hotels, barretjes en restaurants, om vervolgens voor de rest van het seizoen open te blijven. Pasen zelf is een heel Grieks ritueel van 4 dagen, het eiland is dan ineens bomvol Griekse gezelligheid en chaos, van mooie serene processies tot feestend de nacht door. Het lijkt wel of heel Athene Pasen op Poros komt vieren.
 
Het weer op Poros is eind april nog onvoorspelbaar. Het is mogelijk dat je heerlijk op het strand ligt met 25 graden of hoger, maar koele dagen (maximaal 20-21 graden) met eventueel nog regenbuien zijn ook mogelijk. Als je zonzekerheid wilt kan je geluk hebben, maar ook pech. De stranden en terrassen zijn in ieder geval weer open en de natuur tijdens de wandelingen is mooi groen. Ook overnachten er per dag meer zeilboten aan de kade.
 
Mei/Juni
In mei tref je de voorjaarsbloemen, je ziet ze niet alleen maar je ruikt ze over het hele eiland. Het weer eiland warmt zich gedurende deze maanden per week op. En ook de stranden, de kade met boten en de terrassen zie je per week gevulder. In mei is de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Juni wordt veelal als warmste maand ervaren na juli/augustus. Mei tot en met September zijn de droogste maanden van Poros.
Juli / augustus
De zomermaanden juli en augustus zijn in Griekenland warm en droog, maar op Poros een stuk aangenamer. Daar waait de wind en zorgt de zee voor verkoeling. Hittegolven met temperaturen die op kunnen lopen tot boven de 40 graden komen iedere zomer voor in Griekenland. Niet voor niets ontvluchten veel inwoners van Athene de stad tijdens de zomerperiode en vertoeven ze op de Griekse eilanden. De temperatuur ligt vrijwel gegarandeerd boven de 25 en vaak zelfs boven de 30 graden.
De kade ligt vol met zeilboten. Heerlijk om ’s avonds (of juist ’s ochtends vroeg!) langs te slenteren en te zien wat er zich afspeelt in de achterkuipen.
 
September
Ook de maand september is een heerlijke maand om op Poros te zijn. Het weer is dan over het algemeen nog steeds zomers, en het zeewater is dan lekker warm. De temperaturen stijgen vaak nog boven de 27 graden overdag. Om die reden ligt de kade nog steeds vol met passerende zeilboten wat een extra gezelligheid aan het dorp geeft. Ook excursies worden weer interessanter omdat het niet meer zo druk en heet is.
 
Oktober tot en met de herfstvakantie**
De Nederlandse herfstvakantie valt over het algemeen in de laatste weken van het vakantieseizoen in Griekenland. Hoewel je zou verwachten dat het eiland dan nog druk bezocht is is het tegendeel waar. Je merkt de afbouw van het toeristenseizoen en het kan soms al net zo rustig zijn als tijdens de wintermaanden.
 
Qua weer kan de maand oktober nog lekker zomers zijn, er is echter ook een kans dat koelere wind of regenbuien er voor zorgen dat het niet iedere dag even aangenaam is. De meeste dagen zijn aangenaam genoeg voor een zon-, zee- en strand.
 
Oktober / november
Eind oktober komt het eiland weer op adem. De meeste toeristen zijn naar huis en de meeste bewoners maken zich klaar voor de olijfoogst. De droogte is voorbij en in de milde nazomer komen de bloemen soort voor soort weer tevoorschijn. Het verschil met het voorjaar is alleen dat de zee nog warm is van de zomerse hitte.
 
Winter
Is Griekenland nou wel of geen winterzon bestemming? Er wordt gezegd dat het geen winterzonbestemming omdat er vanuit Nederland geen pakketreizen aangeboden worden voor Griekenland voor de periode november tot en met april. Toch zijn er vaak meer mooie dagen dan in Nederland en als de zon schijnt dan kan je uit de wind en in de zon al snel heerlijk genieten van het terras.
 
Slechts weinigen weten dat het Griekse vasteland tijdens de winter een uitstekende wintersport bestemming kan zijn. In de hoger gelegen gebieden kun je heel goed skiën en snowboarden. Je kunt je vakantie op Poros met een wintersport vakantie combineren. Eerst jezelf uitleven in de Griekse sneeuw en daarna lekker uitblazen op Poros.
 
Neerslag
De meeste neerslag in Griekenland valt in de winterperiode die loopt van november tot en met maart. Tijdens de zomermaanden valt er weinig regen in Griekenland en zijn langdurige periodes zonder neerslag meer regel dan uitzondering. Droogte is dan ook een probleem dat regelmatig voorkomt en waardoor er een verhoogde kans op bosbranden is.
 
*Zondag 16 april 2017, Zondag 8 april 2018, Zondag 28 April 2019
** Laatste 2 weken van oktober.
bottom of page