top of page

10 tips voor een geslaagde yogaretreat

Bijgewerkt op: 15 jul. 2019

Wat een aanbod aan yoga retreats! Wat een luxe! Maar wat ik eigenlijk best vaak merk tijdens het verzorgen van ‘mijn’ yoga retreats is dat een aantal deelnemers zich van te voren helemaal niet heeft ‘ingelezen’ in het soort retreat waar ze zich voor hebben opgegeven. Natuurlijk weten de deelnemers wel waar ze naar toe gaan en yoga krijgen maar verder laten ze het gebeuren. Dapper en waarschijnlijk gaan ze af op hun gevoel. Super dat ze dit durven, maar het verbaast me ook. Stel nu dat je alleen maar power yoga krijgt, een week lang, 2 x per dag? Terwijl je helemaal niet houdt van power yoga…..om maar een voorbeeld te noemen.


Mijn 10 overwegingen bij het boeken van een retreat:


1. WAAROM WIL IK OP RETREAT?

Heel belangrijk, want het maakt nogal een verschil wanneer je op retreat gaat voor meer rust of wanneer je op zoek bent naar avontuur en een fysieke uitdaging. Bekijk de website van de desbetreffende yoga retreats. Lees reviews, bekijk (sfeer-)foto’s, hoe ziet het programma eruit, hoe groot/ klein zijn de groepen? En: past dit bij jou.


2. DE YOGA DOCENT?

Spreekt de yogadocent en de lesstijl je aan? Bekijk zijn/ haar website, zijn er (yoga) films van de docent op You Tube? Een biografie? Foto’s? Is de docent per mail bereikbaar voor vragen? Of kun je misschien een proefles te volgen in Nederland? Zo krijg je vast een beeld van wat je kunt verwachten van de lessen.


3. TYPE YOGA

De ene yoga-reis is de andere niet, en dat komt onder andere door de vele yogastijlen die er zijn. Hou je van het soort yoga dat gegeven wordt? Als je gewend bent om een zachte vorm van yoga te doen, dan ben je wellicht niet op zoek naar twee maal daagse power yoga en Ashtanga lessen. Ben je een beginner dan vind je het waarschijnlijk prettig om de yoga rustig op te bouwen en te weten dat je daarbij goed begeleid wordt.


4. JE DAGSCHEMA

Hoeveel lessen per week/ dag zijn er en wat is de lengte van de lessen? Misschien kom je puur voor de yoga en doe je het liefst drie lessen per dag. Of wil je ook andere activiteiten doen naast yoga. Bekijk welke mogelijkheden aan activiteiten er zijn. Zwemmen, duiken, dagje naar het strand, shoppen, noem maar op. Is het een vol programma of zijn er ook ‘vrije’ uurtjes? En belangrijk: is deelname aan alle activiteiten verplicht en wil jij dat wel?


5. MEDITEREN

Tijdens sommige retreats vormen (begeleide) meditaties of stilte-wandelingen een onderdeel in het programma. Misschien is dat juist wat je zoekt, maar het kan natuurlijk dat mediteren voor jou een brug te ver is en niet per se hoeft. Vraag na of de meditaties gekoppeld zijn aan de les en of de mogelijkheid bestaat om dat gedeelte over te slaan?


6. WAT STAAT ER OP HET MENU?

Houd je van een lekker wijntje – want hé het is ook vakantie natuurlijk – bekijk dan of er alcohol gedronken mag worden tijdens de retreat. Zelfde geldt voor koffie. Ben je een echte carnivoor dan zit je misschien niet te wachten om een week lang op een plek te zitten met alleen vegetarische maaltijden. Als je een speciaal dieet volgt, is het handig om de organisatie te mailen en te vragen of ze hier rekening mee kunnen houden.


7. ASHRAM OF LUXE OORD?

Sommige yoga oorden kunnen heel basic en simplistisch zijn en bieden weinig faciliteiten. Ga je naar een ashram in India, verwacht dan geen airco en westerse toiletpotten. Hoewel, veel hangt ook van de prijs af die je betaalt, ook in India. Er zitten natuurlijk ook mooie, luxe yoga oorden bij, waar je terecht kunt voor een spa en massage-behandelingen. Dit zie je dan vaak terug in de prijs. Houd ook rekening met de temperatuur op de locatie; zie jij het zitten om bij hoge – of juiste koude – temperaturen aan yoga te doen?


8. EENPERSOONSKAMER?

Reis je alleen dan kan het zijn dat je een kamer deelt met een onbekende. De een vindt dat leuk en gezellig, een ander zit daar totaal niet op te wachten. Bekijk of het mogelijk is om een kamer alleen te boeken, wat de meerkosten zijn en of dit in je budget past.


9. IN- EN EXCLUSIEF IN DE PRIJS

Je bent eruit en hebt je keus gemaakt. De foto’s van de uitgekozen retreat zien er waanzinnig uit, het type yoga past bij jou en de locatie is mooi en sereen. Maar de totaalprijs…die valt toch wat tegen. Check van tevoren wat je in totaal kwijt bent aan de retreat. Wat is in- en exclusief de reissom. Komen de maaltijden en drankjes er nog bij? Moet je de vlucht zelf regelen? Kijk ook naar de aankomst- en vertrektijden en de reistijd van het vliegveld naar je bestemming.


10. VOELT HET GOED (GEORGANISEERD)?

Veel kun je afleiden uit de website en de reviews van oud-deelnemers. Ga na of je in contact kunt komen met deelnemers van eerdere groepen. Misschien kun je hun ervaringen ergens lezen? Bekijk of de informatie actueel is; geeft de docent die zo aangeprezen wordt nog wel les? Staar je niet blind op een voordelige prijs, de kwaliteit van de lessen en van de organisatie is misschien nog wel belangrijker.


Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Heb je zelf nog een tip om toe te voegen voor iemand, mail mij dan. Enne, blijf bij je algehele gevoel over of je wilt boeken of niet, zo gek is dat helemaal niet!Liefs, Suus

Comments


bottom of page