top of page

De flyer die op mijn pad kwam....hoe kies je een yoga-opleiding

Hoe kies je een goede yoga-docentenopleiding? In deze blog geef ik tips om een goede keus te maken en vertel ik je hoe ik mijn keus maakte. Schroom vooral niet om te reageren en jouw ervaringen te delen.


Weer een blog naar aanleiding van een (leuke) vraag die ik vaak krijg als  yogadocent: ‘Ik overweeg een yoga-docentenopleiding te doen, ….’ en na de ‘puntjes’ varieert de rest van de vraag van ‘welke opleiding zou jij aanraden?’ tot ‘ben ik goed genoeg in yoga om een opleiding te doen?’. Overweeg jij ook om een opleiding te volgen, maar weet je (nog) niet waar? Misschien kan ik je helpen een goede keus te maken.


VRAAG VOOR JEZELF AF: WAAROM?

Als je googled op ‘yoga+opleiding’ kom je nogal veel aanbieders tegen. Wat is nou een goede of geschikte yogadocentenopleiding? Daar is uiteraard geen pasklaar antwoord voor en staat of valt wat mij betreft met jouw persoonlijke beweegredenen voor een opleiding. Mijn beweegredenen bij het kiezen van een opleiding waren:

Om een lekkere les te kunnen maken voor mijzelf. Ik was vaak op reis en miste beweging. Hardlopen vond ik eng in verband met zwerfhonden. Yoga kun je overal doen…maar hoe?

Ik zocht een manier om contact te maken met de lokale bevolking. Het volgen van yogalessen was daar perfect voor. Na de les werd ik regelmatig uitgenodigd voor een kop thee en van het een kwam het ander en voordat ik het wist zat ik ’s avonds bij nieuwe vrienden aan tafel.

Ik wilde al lange tijd weer iets gaan studeren maar wist nooit goed wat.


ANDERE BEWEEGREDENEN DIE IK VAAK HOOR:

 • Verdieping in de achtergrond en filosofie van yoga.

 • Het geven van yogalessen om kennis door te geven.

 • Het combineren van passie en werk.

 • Zo weet ik dat ik in het buitenland altijd een baan kan vinden.

Volg je gevoel!


MAAR HOE KIES JE NU UIT AL DIE AANGEBODEN DOCENTENOPLEIDINGEN?

Misschien helpt het je om te lezen hoe ik mijn keuze heb gemaakt? Ten eerste: volg je gevoel in plaats van je ‘verstand’! In je hart weet je allang wat je wilt. Bij mij werkte dat als volgt:


Ik had ’s middags een flyer over de opleiding zien liggen. De opleiding was grotendeels in de maanden waarin ik in Nederland zou zijn en werd gegeven bij mij om de hoek (toeval?). Ik kon ’s nachts niet slapen van blijheid. De volgende dag ging ik naar een proefles van een van de docenten van de opleiding. Een klik leek mij belangrijk. Zijn les bleek een besloten cursus en was vol! Toch maakte hij een plek voor mij, vooraan naast zijn matje en ik was verkocht door zijn uitstraling!  Na de les vroeg ik hem hoe ik me kon inschrijven, maar mijn droom leek in duigen te vallen. Zijn antwoord: ‘de opleiding voor komende keer zit vol, als je wilt kun je je voor de volgende opleiding inschrijven.’ Neeee!!!!!! Dat ging niet met mijn reizen. Een lang verhaal kort: ik mocht hoog op de wachtlijst. Er meldde zich op het laatst iemand af en zo kon ik toch nog starten!


OOK NIET GEHEEL ONBELANGRIJK…

Wat voor mij ook meespeelde waren kosten, duur van de opleiding en tijdsinvestering. De kosten van de opleiding waren voor mij te overzien, met het oog op het ‘probeerselgevoel’ wat in mij leefde. Door dit ‘probeerselgevoel’ vond ik het prettig dat de opleiding ‘maar’ 9 maanden was in plaats van vier jaar. Dit gaf mij precies genoeg diepgang om over veel verschillende onderwerpen te horen (houdingen, filosofie, anatomie, stembeheersing, presentatietechnieken, ademhalingstechnieken etc.) Doordat de opleiding verspreid was over 9 weekenden/maanden had ik voldoende tijd om na ieder weekend de stof te laten bezinken en mij voor de bereiden op het volgende weekend.


PAST DE OPLEIDING BIJ JOU?

Nog enkele andere overwegingen:

 • Vind je de yogastijl waarin gedoceerd wordt echt leuk?

 • Heb je een klik met de docenten? Volg proeflessen!

 • Heb je voldoende tijd om de opleiding af te ronden of is er een mogelijkheid om de opleiding te onderbreken op een door jou gewenst tijdstip als blijkt dat je meer tijd nodig hebt? Informeer!

 • Komen de onderwerpen waarover je meer wilt leren voldoende aan bod?

 • Ben je na afloop gecertificeerd docent of niet?

DE FLYER DIE OP MIJN PAD KWAM…

Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. Ik vond mijn opleiding een super mooie start als basis.  Zo was ik:

 • blij dat er veel over de houdingen werd uitgelegd,

 • verrast dat presentatietechnieken en stembeheersing mij (naast de yoga) geholpen hebben om te spreken voor een groep,

 • beschaamd dat ik de deadlines nodig had om mij door de (toch wel interessante) filosofie te worstelen,

 • gefrustreerd tijdens het stampen van rijtjes voor het theorie-examen,

 • geïnteresseerd in de eerste lessen anatomie,

 • gelukkig dat deze flyer op mijn pad kwam en niet een flyer voor een intensieve cursus in het buitenland (ik had tussendoor echt tijd nodig om de stof te laten bezinken)!

Sinds mijn opleiding ben ik mij onderwerp voor onderwerp, op mijn eigen tempo, verder aan het verdiepen. Ik vind de deadline van mijn wekelijkse les zalig om een stok achter de deur te hebben om deze eeuwige studie te blijven doen. Succes met het maken van jouw keuze.


I love it! Hope you will love it too! Do it!

Suus


留言


bottom of page