top of page

Een geluk of een ongeluk?

Bijgewerkt op: 16 dec. 2020




Het volgende verhaaltje zit regelmatig in mijn hoofd. Het prikkelt mijn nieuwsgierigheid, hoe werkt dat voor jou?


“Een oude Chinese boer heeft enkel één paard om zijn land te bewerken. Op een dag vlucht het paard en verdwijnt het ver in de bergen. De buren van de oude man hebben medelijden met hem. “Hoe erg, wat een ongeluk” zeggen ze in koor. De oude man blijft echter kalm en zegt : “Ongeluk ? Geluk ? Wie zal het zeggen ? Het is niet goed, het is niet slecht. Het enige dat ik weet is dat mijn paard is weggelopen.”


Een week later keert zijn paard terug…gevolgd door een hele kudde wilde paarden ! Weer zijn de buren daar, deze keer om de man te feliciteren met zijn nieuwe rijkdom…wederom zegt de man op kalme toon : “Goed of slecht ? Ongeluk of geluk ? Wie zal het zeggen ? Het enige dat ik weet is dat mijn paard terug is en dat er tien andere bij zijn.”


De enige zoon van de man, die zijn vader ook op de boerderij helpt, besluit de wilde paarden te temmen maar op de eerste dag al, valt hij van één van deze paarden en breekt beide benen. De buren staan er opnieuw en beklagen de man  : “Oh nee, wat een ongeluk !!!” Weer reageert de boer met de woorden : “Goed of slecht ? Geluk of ongeluk ? Wie zal het zeggen ? Het enige dat ik weet is dat mijn zoon beide benen heeft gebroken.”


Een week later krijgt de boer bezoek van soldaten die alle gezonde mannen van het dorp komen oproepen om ten strijde te trekken met het leger. Wanneer ze echter de jonge, nu kreupele man zien, laten ze hem met rust….


Wat is geluk, wat in ongeluk? Wie zal het zeggen....

bottom of page