top of page

What about my yogamat?

Bijgewerkt op: 21 sep. 2018

Een goede mat is essentieel tijdens de yoga-les. Onvoldoende grip, wegglijden van je mat, een bobbelige ondergrond…factoren die best storend zijn tijdens yoga. Maar wat is nu een fijne mat? Het is een vraag die ik vaak krijg. Tijd voor een blog over de yogamat.


Mijn favoriete yogamat? Dat is een makkelijke vraag:


EKO SUPERLITE TRAVEL MAT VAN MANDUKA

Waarom? Omdat deze mat zo lekker licht is, gemakkelijk mee te nemen is (opvouwbaar en/ of oprolbaar en dus handig op reis), nauwelijks slijt en veel grip heeft (je glijdt niet uit). Veruit mijn favoriet, na het proberen en vooral verslijten van vele yogamatten. Let wel op: hij is te dun om als enige mat te gebruiken. Als ik les geef of een les volg bij een studio dan leg ik ‘m altijd over de aanwezige mat heen. Voor thuis zou ik een andere yogamat aanraden. Maar dat is zeer persoonlijk en afhankelijk van jouw yoga-ervaring, het soort yoga dat je doet en het aantal keer dat je yoga doet per week. Deze mat is onder andere verkrijgbaar bij Yogisha.nl, prijs: € 42,-.


Je eigen yogamat aanschaffen? Let dan op:


De dikte: 4 a 5 mm is gangbaar maar 6 mm of meer is fijner. Zeker als je begint omdat dan je lichaamsdelen nog moeten wennen aan het contact met de mat/vloer. Maar ook fijn als je op een koude vloer oefent of buiten ligt waar de ondergrond soms niet helemaal vlak is.


De lengte en de breedte: 61 x 180 is gangbaar. Als je lang bent zou ik een iets langere aanraden. Breder zou ik niet aanraden, dat heb ik 1 x gehad en vond ik gênant in volle lokalen omdat ik dan altijd meer plek in beslag nam. Op Yogisha.nl vind je yogamatten in verschillende lengtes, breedtes en diktes.


EKO label? Check het materiaal waarvan de mat gemaakt is.


Grip: ja!! Zo fijn als je stevig staat en dus niet uitglijdt op je mat. Overigens is het belang van grip afhankelijk van het soort yoga dat je doet. Bij yin-yoga is dit bijvoorbeeld niet belangrijk.


Slijtage-gevoeligheid: ook weer afhankelijk van hoe vaak je yoga beoefent en het soort yoga dat je doet. Bij rustigere vormen van yoga is dit minder belangrijk. Ik gebruik bijna dagelijks mijn yoga mat en doe veel aan flow-yoga. Met name de houdingen waarbij je je voet tussen je been moet stappen, veroorzaakt snel slijtage van je mat.


Geen pilates mat. Ik zou het afraden om een pilates mat te gebruiken. Deze zijn weliswaar wat dikker maar hebben absoluut geen grip. Bovendien kun je er lastiger balanshoudingen op doen.


WAAR TE KOOP?


Er zijn veel yogamatten te koop, in zeer uiteenlopende prijzen. Via webshops, sportwinkels en lifestyle shops. Hieronder een greep uit het assortiment verkrijgbare matten:


Marktplaats heeft veel aanbiedingen, handig om je daar even te oriënteren of voor een goede prijs een mat aan te schaffen en deze te proberen.


Xenos of Decathlon bijvoorbeeld, al matten vanaf € 6,99, ook matten van 8 mm, lekker zacht, handig voor buiten of als je net begint met yoga.


De Love Yogamat is een comfortabele, redelijk slijtvaste mat. Lichtgewicht en makkelijk oprolbaar. Verkrijgbaar is vele kleuren en in 4 mm of 6 mm. Onder andere te koop bij Yogashop.nl. Prijzen vanaf 22 euro.


Lululemon. Wat een mooi merk voor kwalitatief goede yoga- en sportkleding, yoga-accessoires en -matten. Goedkoop zijn de matten niet, prijzen beginnen bij 58 euro, afhankelijk van de dikte en het soort. Ik heb zelf de reversible 5 mm al een tijdje in gebruik. Voelt als kwaliteit voor het leven. Hij is wel zwaar (bijna 2,5 kilo). Maar dan heb je wel een super sticky mat die makkelijk schoon te maken is met een warm sopje. Ideaal dus voor dag in dag uit yoga op je mat. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief dan zie je af en toe gratis yogalessen voorbij komen die worden gesponsord door Lululemon. Kun je meteen een Lululemon mat proberen.


Tot zover mijn tips over en ervaringen met de yogamat.

Suus


bottom of page